Tysk mundtlig eksamen - Den komplette guide (2021)

Tysk mundtlig eksamen - Den komplette guide (2021)

Er du nervøs for den mundtlige tysk eksamen? Frygt ej, vi har lavet denne grundige guide, der tager dig i hånden og trin for trin lærer dig, hvordan du får topkarakter i tysk. Vi starter med at redegøre præcist for, hvordan eksamen forløber i praksis. Dernæst udlægger vi den nøjagtige strategi du bør følge i din forberedelse, hvis du gerne vil være fuldstændig klar til eksamen. Det drejer sig både om, hvordan du får styr på dit pensum og, hvilke teknikker du kan bruge for at fremstå sprogligt dygtig. Til slut for du nogle generelle gode råd, der er gode at have med i baghovedet.

Sådan foregår tysk mundtlig eksamen på stx og hhx på A og B niveau

Faktaboks:

Forberedelsestid: 60 minutter

Eksaminationstid: 30 minutter

Omfang: 1,5 - 2 normalsider (1 normalside = 2400 anslag inklusiv mellemrum)

prøvemateriale til mundtlig tysk eksamenDen mundtlige tysk eksamen tager udgangspunkt i et ukendt tysksproget tekstmateriale. Tekstmaterialet har tilknytning til et af de emner som i har været igennem i undervisningen.

Du vil på forhånd vide, hvilke emner, som kommer til at indgå som en del af pensum til eksamenI materialet vil der være tilføjet en kort indledning til teksten, skrevet på tysk, samt gloser til de meget svære ord.

Sammen med teksten vil der også være angivet en instruks, igen skrevet på tysk, der angiver hvordan du skal arbejde med materialet. Ydermere vil teksten også være forsynet med informationer som forfatter, udgivelsesår, titel og kilde. 

Når du har haft din forberedelsestid, så skal du holde et oplæg på ca. 7-10 minutter. Efterfølgende har du en samtale med lærer og censor, som tager udgangspunkt i dit tekstmateriale og det samlede emne som tekstmaterialet knytter sig til. 


 

Forberedelse til mundtlig tysk eksamen

sprog til tysk mundtlig eksamenTil den mundtlige tysk eksamen skal du kunne to vigtige ting. For det første skal du kunne tale et så godt tysk som muligt. For det andet skal du kunne analysere det tekstmateriale du trækker og perspektivere det til pensum.

Det vigtigste i tysk er faktisk, at du taler et forståeligt sprog.

Selvfølgelig skal du også besidde nogle tekstanalytiske evner, men modsat f.eks. i engelsk, så tæller selve sprogkundskaberne mere. Derfor er denne vejledning til tysk mundtlig eksamen også delt op i to.

Den første del fokuserer på, hvordan du øver dit sprog og leverer den bedst mulige grammatiske præstation. Den anden del handler om, hvordan du læser op på dit pensum, således du er i stand til at perspektivere den tekst du trækker. 

Sådan bliver du god til at snakke tysk inden mundtlig eksamen

 

1. Forvandl dig selv til en tysker

øv tysk inden mundtlig tysk eksamenFair nok, hvis du ikke synes det lyder som den fedeste transformation, men “ordnung muss sein” ;). I tiden op til den mundtlige eksamen vil du have stor fordel af, hvis du i din dagligdag begynder at snakke tysk.

Ikke kun når du sidder midt i forberedelsen, men også når du foretager dig andre dagligdags gøremål.

Du vil helt sikkert støde på mange fysiske ting omkring dig, som du ikke kender navnet på. Slå dem op i en ordbog mens du snakker tysk med dig selv og bliv klogere!

Til eksamen ved du aldrig, hvilket ord du kommer til at stå og mangle - måske det netop er et af dem du har slået op din forberedelsestid, alt imens du som en anden skizofren talte tysk med dig selv.

Jo mere tysk du snakker, især når du rent faktisk udtaler dem højt og ikke bare inde i dit hoved, jo mere vil du vænne din vane til at tænke i tyske baner.

Det kan ikke understreges nok, hvor stor en fordel dette vil være for dig til eksamen. 


 

2. Se tysk tv og lyt til tysk musik

lyt til musik inden tysk mundtlig eksamenHvorfor ikke forvandle din netflixsessioner til lærerige timer? Det kræver ikke andet, end at du skifter sproget og underteksterne i din yndlings tv-serie ud med tysk.

Hvis du føler, at dette vil ødelægge din favorit serie, hvilket vi godt kan forstå, så vælg en film du længe gerne ville have set, eller en anden serie du aldrig er kommet igang med.

Når du er igang med alt muligt andet, så sæt tysk musik på højtaleren eller i dine øretelefoner. Tysk top 50 på spotify er ikke helt tosset, og måske du af og til vil støde på et nummer med Hugo Helmig (Ham er er tyskerne vist ret glade for).

Jo mere tysk tale, uanset om det er fra tv eller musik, jo mere vil din hjerne vænne sig til det tyske sprog.

Vi anbefaler, at du følger dette råd rimelig intenst især i forberedelsestiden, hvor du virkelig udnytter enhver mulighed til at høre tysk musik eller se tysk tv, når du er træt af alt det andet oplæsning.

Dette råd er generelt nyttigt, hvis du gerne vil blive bedre til et sprog, så jo længere tid du kan følge det jo bedre. 


 

3. Fokuser på dine fejl

test dine grammatiske færdigheder inden mundtlig tysk eksamenDen bedste måde at lære på er af sine fejl. Du har muligvis en god fornemmelse af, hvilke grammatiske områder, der udfordrer dig mest. Måske føler du egentlig, at du er udfordret over hele linjen, hvilket er fuldt forståeligt, da tysk kan virke som et uoverskueligt.

Der vil dog nok alligevel være ting du har bedre styr på end andre. Hvis du ikke selv ved, hvilke områder der er svære for dig, eller blot gerne vil blive endnu klogere på det, så kan du gøre følgende.

Tag et par tyske grammatik tests. Ikke en synderligt sjovt metode, men hvis du sætter en formiddag af med dette formål, vil du en få en rimelig god indikation af dine grammatiske styrker og svagheder.

Du kan også gennemgå dine skriftlige afleveringer, hvor din lærer har kommenteret på dine fejl. Noter alle de fejl ned du har begået i årenes løb, medmindre du kan se, at du fuldstændig har elimineret i dine senere afleveringer.

Når du har vurderet hullerne i din grammatiske viden, gennemført de grammatiske tests og gennemgået dine tidligere afleveringer, så bør du være nogenlunde klar til at øve dig på grammatikken.

Du har nemlig ikke tid til at øve dig på grammatikbogen fra ende til anden, det er langt bedre at fokusere sin indsats der, hvor du har de største udfordringer. 


 

4. Øv dig på standardsætninger

øv standardsætninger inden mundtlig tysk eksamenFordi eksamen er bygget op på en bestemt måde, så vil man også kunne forberede nogle standardsætninger til den, som kan anvendes i forskellige stadier af den mundtlige eksamen.

Din lærer har sandsynligvis givet dig nogle oversigter over sådanne sætninger i løbet af skoletiden. Det er klart anbefalelsesværdigt, at du udvælger et par af disse sætninger og indarbejder dem i dit ordforråd, således de sidder på din rygrad.

Standardsætninger vil ofte være udtryk for en eksemplarisk sætningsstruktur, så det vil helt sikkert imponere lærer og censor, hvis du besidder evnen til at bruge nogle af dem.

Hvis du ikke kan finde de sætninger du har fået udleveret, eller hvis du slet ikke har fået udleveret nogle, så kan du finde en rimelig grundig liste her.


5. Gør tyskundervisningen sjovere, nemmere og hurtigere

brug din smartphone til at lære tysk inden mundtlig eksamenDu har med god sandsynlighed hørt om appen duolingo. Den lover dig, at kunne lære et sprog udenad. Vi kan efter egen personlig erfaring sige, at dette bestemt ikke er løgn. Du bestemmer selv, hvor meget tid du vil bruge på appen og din læring hver dag.

Nøglen er ikke at bruge vildt langt tid hver dag, 5-10 minutter er ganske fint, til gengæld er det utrolig vigtigt, at du er konsekvent med din brug af appen. Mange bruger den, men giver så op efter nogle dage eller uger, fordi de bliver optaget af alt muligt andet.

Det er ærgerligt, da der vitterligt ikke skal længere tid end 5-10 minutter til for, at du kan blive flydende i et sprog. Hvis du læser denne artikel et godt stykke tid inden eksamensperioden, så anbefaler vi, at du downloader appen med det samme.

Det kan du gøre her. Hvis du sidder midt i forberedelsesperioden, så sæt måske 15-20 minutter af om dagen, hvor du bruger duolingo som supplement til resten af din oplæsning. 


Sådan får du styr på pensum til mundtlig tysk eksamen.

 

1. Gennemgå undervisningsbeskrivelsen og skab overblik.

repetition før mundtlig tysk eksamenSamtalen til den mundtlige eksamen i tysk kommer til at handle meget om det emne, som dit trukkede tekstmateriale knytter sig til. Samtidig er det vigtigt, at du kan perspektivere dit tekstmateriale til teksterne inden for netop dette emne. Som første led i din oplæsning bør du derfor finde undervisningsbeskrivelsen.

Her får du et samlet overblik over alle de emner i har været igennem, samt de tekster i har behandlet til hvert emne. Nu ved du altså, hvilke tekster som du skal have repeteret. Vi anbefaler, at du gennemgår nedenstående proces, som både forbedrer dit overblik og hjælper med at få øvet teksterne. 

1.1. Opret et dokument for hvert emne i har haft i tysk

1.2. Til hvert emne skriver du de overordnede pointer og konklusioner ned fra forløbet

1.3. I dokumentet skriver du alle de tekster ind, som i har i løbet af emnet

1.4. Til hver tekst laver du et resume af teksten, samt udvælger vigtige citater. Det er vigtigt, at du har fuldstændig forståelse for citaterne - oversæt dem eventuelt. 

1.5. Til hver tekst skriver du endvidere nogle af de punkter ned som i har gennemgået i teksten, eventuelt fra analysen.

1.6. Gennemfør denne process for alle emnerne og alle teksterne.

Hvis du laver ovenstående dokumenter, så har du til eksamen et fantastisk brugbart materiale, hvor du hurtigt kan få overblik over, hvilke tekster i har haft og hvad de handlede om. På den måde bliver det væsentligt lettere at finde en eller flere tekster som du kan perspektivere.

Denne metode kan spare dig vigtige minutter inde i forberedelseslokalet, som du i stedet kan bruge på at øve dit oplæg eller andet vigtigt. 


 

2. Sorter ALT dit materiale

organiser dit materiale inden tysk mundtlig eksamenOvenstående er et utroligt brugbart materiale til den mundtlige tysk eksamen til at skabe overblik over de tekster du har haft, således du nemt kan finde frem til en tekst du vil perspektivere til.

Når du har gjort dette, så er det dog vigtigt, at du dykker dybere ned i den tekst du vil perspektivere til. Jo flere ligheder, sammenhænge og forskelle du kan finde frem, jo mere vil din lærer og censor blive imponeret.

Derfor er det vigtigt, at du har godt styr på, hvor du kan finde dine arbejdsspørgsmål, analyser og andet arbejde i har lavet ifm. de forskellige tekster.

Vi anbefaler, hvis du ikke allerede har gjort det, at du opretter et dokument til hvert emne, samt eventuelle underemner, der virker relevante.

Hvis du har mange fysiske noter, så bliver du nødt til både at oprette digitale og fysiske mapper. Derefter leder du hele din computer igennem for noter og lignende, samt dit google drev og, hvor du ellers måtte gemme dine noter. 


3. Repetition, repetition, repetition

repetition af tysk mundtlig eksamenDe to første punkter skulle gerne have givet dig et nogenlunde indtryk af, hvilke tekster du har godt styr på og, hvilke du bør gennemgå endnu mere grundigt. Som det første bør du sørge for, at du har en eller anden form for noter til alle tekster i har gennemgået.

Mangler du noter til en del tekster, så er det her du skal starte. Når du har noter til alle teksterne, så handler resten af oplæsningen egentlig bare om at repetere så meget som du overhovedet føler du har tid til.

Du bør naturligvis foretage en vurdering af, hvor du skal bruge mest tid. Er det på at øve det tyske sprog, eller er det på repetition af tekster du ikke har styr på?

Som regel vil du have brug for en blanding af de to, men hvor du skal bruge mest tid afhænger af, hvor du har dine største svagheder. 

Vi anbefaler også, at når du er færdig med denne artikel, læser vores grundige vejledning til, hvordan du forbereder dig bedst muligt på den mundtlige eksamen.

Her giver vi dig værktøjer til, hvordan du planlægger din forberedelsesperiode, hvordan du mest effektivt husker det du lærer, effektive teknikker til eksamenslæsning og meget MEGET mere.

Sådan gør du i forberedelseslokalet til mundtlig tysk eksamen

 

3.1 Læs teksten grundigt.

Grundlaget for dit oplæg er dit arbejde med det tekstmateriale du trækker. Det er en forudsætning for, at du kan klare dig godt, at du har forstået teksten til bunds. Lærer og censor vil lynhurtigt opfange, hvis du har misforstået noget af teksten.

De vil føle sig nødsaget til at afbryde dit oplæg, hvilket ikke er en specielt behagelig oplevelse, da det kan gøre dig usikker på hele din præsentation.

Alt er langt fra tabt, hvis du misforstår noget i teksten, men tag dig tid til at gennemlæse den et par gange. På den måde kan du næsten være sikker på, at du ikke går helt fejl af teksten. 

 

3.2 Følg instruktionerne og analyser teksten.

Som nævnt får du udleveret en instruktion sammen med tekstmaterialet. Det er vigtigt, at du læser denne instruktion grundigt. Det forventes, at din præsentation som minimum svarer på anvisningerne i denne instruktion.

Det er op til dig at vurdere, mens du sidder i forberedelseslokalet, om der er tid til at komme ind på andre punkter, eller om du blot vil fokusere på at svare udtømmende på instruktionen. Du kan finde en analysevejledning til tyske tekster her

 

3.3 Perspektiver teksten.

Vi har været inde på det en del allerede i denne vejledning, men det er nødvendigt, at du laver en perspektivering til tysk mundtlig eksamen. Du kan perspektivere dit tekstmateriale direkte til en anden tekst, hvor du sammenholder teksternes problemstillinger. Du kan læse en god definition af en perspektivering her.

 

4. Disposition til mundtlig tysk eksamen. 

Du bør opbygge din disposition således, at den naturligt følger de taksonomiske niveauer. Det kan struktureres på følgende måde:

  • Først starter du med en kort præsentation af selve teksten. (ca. 30 sek - 1minut

  • Derefter skal du redegøre for den, hvilket hovedsageligt handler om at fortælle, hvad der sker i teksten. (ca. 1-2 minutter)

  • Dernæst bevæger du dig over i analysen af teksten. (ca. 4-5 minutter)

  • Når du har gjort analysen færdig, så er det tid til en fortolkning eller vurdering. (ca. 1,5 - 2 minutter)

  • Du slutter af med din perspektivering (ca. 1 - 2 minutter)

Tidsangivelserne til hvert punkt skal blot ses som en rettesnor. Det gør ingenting, at dit eget oplæg forløber anderledes, men det er en god ide relativt hurtigt, at få præsentationen og redegørelsen “af vejen”, da du får flere point for de andre punkter.

Du kan med fordel lave et papir til dig selv, inden du går ind og trækker, hvor du skriver ovenstående punkter ned som overskrifter. Så sparer du den tid til forberedelsen, og kan skrive de pointer ned du kommer frem til ved hver overskrift. 


 

Gode råd til tysk mundtlig eksamen

 

1. Snak tysk og kun tysk

snak tysk til tysk mundtlig eksamenNår du sidder i til den mundtlige eksamen så bliver du vurderet på dine sprogfærdigheder.

Derfor bør du snakke tysk hele vejen igennem eksamen, også selvom du kan glemme, hvad det var du ville sige.

Har du glemt et specifikt ord, så omformulér dig.

Det gør ikke noget, at din sætning kommer til at lyde en smule kringlet. 

Eksempel på, hvad du kan sige inden du forsøger at omformulere dig:

  • Ich kenne nicht das Wort, aber ich werde versuchen es ein bisschen anders zu formulieren.

Hvis din lærer eller censor slet ikke forstår dig, så skal de nok lade dig det vide. Gør de ikke det, så har de garanteret forstået, hvad det var du ville sige. Det trækker meget ned at sige ting som “jeg kan ikke lige huske det tyske ord, men på dansk hedder det X”.

Lærer og censor får det indtryk, at dine sprogfærdigheder ikke er specielt udviklede og, at du faktisk ikke tager eksamenssituationen særligt seriøst. 


2. Hvis du går i stå

hvis du går i stå til mundtlig tysk eksamenDet kan ske af mange årsager og i forskellige dele af eksamenssituationen. Mange elever oplever det, så vær forberedt på, at det måske også kommer til at ske for dig. Det vigtigste er, at du i situationen bevarer roen.

Start med at tage en eller flere dybe indåndinger og en tår vand, det giver dig tid til at finde tilbage på sporet. Du kan også på forhånd øve dig på nogle sætninger som du kan hive frem, hvis du går i baglås. Her får du to meget nyttige eksempler. 

  • Kannst du bitte die Frage wiederholen? (Vil du være sød at gentage spørgsmålet?)

Dette spørgsmål er guld værd, hvis du går i stå fordi du ikke forstår, hvad lærer eller censor spørger om. I stedet for at ligne et stort spørgsmålstegn og vente på, at du får stillet spørgsmålet igen, så kan du selv tage initiativet.

Lærer eller censor vil med glæde gentage spørgsmålet, de er også interesseret i, at du klarer dig godt. Deres gentagelse af spørgsmålet omformulerer de sikkert, hvilket kan give dig nogle ledetråde til, hvordan du kan besvare det.

  • Ich bin mir nicht ganz sicher, aber ich denke, dass… (jeg er ikke helt sikker, men jeg tænker, at…)

Denne sætning kan bruges, hvis du har en god fornemmelse for, hvad det er lærer og censor egentlig spørger om, men du blot ikke er sikker på svaret. 

Er du typen, der kan blive ramt af eksamensangst ifm. eksamen, så har vi lavet en vejledning til, hvordan du slipper af med. Vi giver dig konkrete råd til, hvad du bør gøre for at håndtere din eksamensangst. Du får også konkrete teknikker og øvelser, der hurtigt vil lindre din eksamensangst, og på længere sigt endda fjerne den.


 

3. Læs vores guide til mundtlig eksamen og bliv helt klar.

Vi har lavet en artikel til dig, som skal til mundtlig eksamen. Vi giver dig 15 effektive råd, der vil sørge for, at din præstation til mundtlig eksamen bliver fuldstændig fortrinlig. Du får både råd til, hvordan du fremstår selvsikker og velforberedt, samt konkrete teknikker og kneb du kan anvende, som vil gøre din lærer og censor utroligt imponerede af dig.