Fysik C rapport: Forsøg med lys og bølgelængder

0
(0)
0 16
kr9
Kan Downloades
docx

FORMÅL

I dette forsøg vil vi ved hjælp af et optisk gitter og gitterformlen måle bølgelængderne for de synlige linjer i et grundstofs linjespektrum, og dermed bestemme bølgelængden for et natrium og cadmium spektrallampe og en grøn og rød pegepind laser. 

Teori

Uddrag:

For begge forsøg gælder en grundlæggende forståelse for synligt lys og dets spektrum.

Det synlige spektrum er en del af det elektromagnetiske spektrum, og indenfor det, findes bølgelængderne 380 til 750 nm. Lys med disse bølgelængder, udgør alt lys som er synligt for menneskeøjet, og alle de farver vi kender. Hver farve har sit eget spektrum, f.eks. har rødt lys en bølgelængde på 647 til 723 nm.

Når man sender strøm igennem et rør med en tynd gas (for eksempel helium), vil gassen begynde at lyse. Hvis vi kigger nærmere på dette lys gennem et gitter, vil vi se at lyset er sammensat af bestemte farver, som vi ser som lysende linjer. De lysende linjer kalder vi for gassens linjespektrum.

Ved brug af et optisk gitter kan vi opmåle bølgelængderne for alle de synlige linjer – med andre ord kan vi måle linjespektret for et grundstof. Hvert eneste grundstof har et unikt linjespektrum, og man kan derfor bestemme et grundstof meget præcist ud fra denne slags undersøgelse.

Karakter 12
Klassetrin 1.g

Ingen anmeldelser fundet.

Ingen kommentarer til denne opgave. Vær den første til at skrive en!

Denne side anvender cookies. Ved fortsat brug af siden accepterer du vores brug af cookies.