SRP: Thalidomid i Kemi og Historie

0
(0)
1 1013
40kr
PDF

Er du interesseret i at få 70 sider med trin for trin vejledninger, eksempler og skabeloner til alt, der har med din SRP at gøre? Vil du oven i købet have 32 tidligere SRP opgaver(inklusive denne opgave). Vil du være sikker på, at du aldrig løber tør for inspiration til din egen opgave? Alt sammen til en meget studievenlig pris!

Så klik her (eller se mere i videoen nederst på siden)

Fag:

Historie A og kemi B

Karakter 10 

Opgaveformulering

Hvad handlede Thalidomidkatastrofen om og hvordan blev den håndteret af medicinalindustrien?

Giv en redegørelse for hvad kiralitet er og hvilke udfordringer, der kan være forbundet med brugen af kirale lægemidler, så som thalidomid. Giv en redegørelse for lægemidlet thalidomids historie.

Forklar hvordan man ved asymmetrisk syntese kan sikre, at et lægemiddel kun indeholder den ene spejlbilledform af et kiralt molekyle.

På baggrund af redegørelsen ønskes en historisk analyse af selvvalgt kildemateriale med henblik på at undersøge, hvorfor og hvordan de negative virkninger af thalidomid blev forsøgt skjult.

Diskuter, hvordan skadeseffekten ved brugen af thalidomid kunne have været minimeret, og hvilken betydning fortielsen havde herfor.

Giv en perspektivering til, hvordan thalidomid anvendes i dag.

Resumé

Projektet undersøger, hvad thalidomidkatastrofen handlede om, herunder den kemiske årsag bag, samt hvordan den blev håndteret af medicinalindustrien. Derudover undersøger projektet, om skadeseffekten ved brugen af thalidomid kunne være minimeret eller helt undgået. Sidst undersøges thalidomids brug i dag i en perspektivering.

Først redegøres for kiralitet og kirale lægemidler, herunder thalidomid. Dernæst redegøres for lægemidlet thalidomids historie. Denne redegørelse lægger op til en kildekritisk analyse af Berlingske Tidendes avisartikel fra 1968 “Hårde anklager i morgen i den store sag om thalidomid”. Kilden vurderes i den kildekritiske analyse som troværdig, hvorfor dennes indhold bruges som hovedkilde til at beskrive, hvordan thalidomids bivirkninger blev forsøgt skjult. Dernæst forklares princippet i en asymmetrisk syntese, samt hvordan man via denne metode kan sikre, at et lægemiddel kun indeholder den ene spejlbilledform af et kiralt molekyle. Denne metode vurderes til brugen af thalidomid. I en kombineret diskussion og vurdering af en mulig minimering af skadeseffekten, henholdsvis diskuteres og primært vurderes Chemie Grünenthals rolle, præparaternes skjulte tilbagetrækning samt grundigheden af de prækliniske og kliniske forsøg.

Afslutningsvist perspektiverer projektet til brugen af thalidomid i dag med fokus på behandlingen af kræftsygdommen myelomatose.
Diskussionen og vurderingen konkluderer, at den nye viden omkring eksempelvis asymmetrisk syntese ikke havde kunnet afværge situationen, men at skadeseffekten alligevel kunne være minimeret, hvis Chemie Grünenthal ikke havde fortiet bivirkningerne, og hvis tilbagetrækningen af thalidomidpræparaterne omgående var blevet offentliggjort samt, at grundigere prækliniske og kliniske forsøg kunne have afværget katastrofen fuldstændigt. Perspektiveringen konkluderer, at thalidomid stadig bruges i dag. Man er blot opmærksom på bivirkningerne og tager forbehold omkring dem.

Indholdsfortegnelse

Indledning
 

Metoder i projektet

Kiralitet
Kirale lægemidler

Thalidomids historie

Fortielsen
Berlingske Tidende om fortielsen Thalidomid trækkes bort fra markedet Kildens troværdighed
Krisen sluttede ikke i 1961
Chemie Grünenthals dom

Asymmetrisk syntese

Problemet med thalidomid

Kunne katastrofen have været mindre? - Måske undgået?

Kunne asymmetrisk syntese have afværget katastrofen? Chemie Grünenthals rolle
Præparaterne trækkes tilbage i stilhed
De prækliniske og kliniske forsøg skulle have været grundigere

Thalidomids brug i dag

Konklusion

Litteraturliste

Tryk her for at gå til SRP pakken

Karakter 10
Skole Rønde Gymnasium
Klassetrin 3.G

Ingen anmeldelser fundet.

Ingen kommentarer til denne opgave. Vær den første til at skrive en!

Denne side anvender cookies. Ved fortsat brug af siden accepterer du vores brug af cookies.